De crisis in de eurozone lijkt zich te verdiepen door de olieprijzen die maar blijven dalen. ECB-president Mario Draghi kan echter niet verder ingrijpen. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Het ECB-rentesbesluit van donderdagmiddag zou naar alle waarschijnlijk een non-event zijn, ware niet dat Draghi zich uit de nesten moet zien te werken na de flater van december. In december moest Draghi na een opstandje binnen het ECB-bestuur genoegen nemen met een verwaarloosbaar verruimingspakket. Maar destijds al was duidelijk dat de Europese Centrale Bank (vanzelfsprekend) achter de feiten aan liep en met veel te optimistische assumpties de verruimingsmaatregelen verdedigde.

Olieprijzen zijn sindsdien nog verder ingestort, de euro is harder geworden en reële rentestanden zijn gestegen. De markt heeft zich dus tegen Draghi gekeerd. Draghi’s handen zijn echter gebonden vanwege een haast apathisch ECB-bestuur dat liever zijn kop in het zand steekt. Sommige ECB-bestuursleden koesteren zelfs de hoop dat de bescheiden overheidsuitgaven aan het immigrantenprobleem genoeg is om de eurozone uit de crisis te krijgen.

Meer dan verbale interventie om de euro naar beneden te praten zit er vandaag niet in. Bovendien is er te veel (politieke) weerstand tegen avontuurlijk ingrijpen. Op zijn best kan de ECB de obligatieaankopen met 6 tot maximaal 12 maanden verlengen en de depositorente een beetje verlagen.

2. 2015 was een redelijk jaar voor de Nederlandse arbeidsmarkt, maar niets om over naar huis te schrijven. Vorig jaar steeg de werkgelegenheid met 50.000 banen blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

(klik voor vergroting)

cbs

Dat is beter dan 2014, maar gezien de wat sterkere economische groei vorig jaar toch een beetje teleurstellend.

De Nederlandse arbeidsmarkt heeft bovendien nog een lang weg te gaan voordat ze herstelt is. Van december 2008 tot en met maart 2014 daalde de werkgelegenheid me 283.000 personen. Vanaf april 2014 is de werkgelegenheid met slechts 176.000 toegenomen, terwijl de beroepsbevolking sinds december 2008 met 168.000 personen is toegenomen. Met andere woorden, de economie kan maar net de aanwas van de beroepsbevolking bijbenen.

Dat de officiële werkloosheid ‘maar’ op 6,6 procent staat, komt doordat sinds eind 2008 het al aantal inactieven met bijna 200.000 is toegenomen. Deze groep behoort tot de beroepsgeschikte bevolking, maar heeft geen werk en is ook niet actief op zoek naar een baan en is daarom niet officieel werkloos.

3. Volgens het CBS zijn Nederlandse huizenprijzen over geheel 2015 met 2,8 procent gestegen ten opzichte van 2014. De huizenprijsindex staat inmiddels 7 procent boven het dieptepunt van de zomer van 2013, maar nog 15 procent onder de top van 2008.

Overigens sloten huizenprijzen 2015 zwak af. In december daalden huizenprijzen vergeleken met november met 0,4 procent. In het laatste kwartaal van vorig jaar daalden de huizenprijzen in een geannualiseerd tempo van ook 0,4 procent. Dat is erger dan het op het eerste gezicht lijkt. Maand-op-maandcijfers zijn namelijk erg volatiel. Ik verwacht nog steeds dat huizenprijzen dit jaar met zo’n 4 procent zullen stijgen, iets sterker dus dan in 2015.

4. Canada wordt midscheeps geraakt door de crash in de olieprijs. In de eerste helft van 2015 zat Canada in een technische recessie, terwijl de industrie vanwege de oliecrash in een crisis aan het wegzinken is. De Canadese centrale bank heeft daarop de rente vorig jaar verlaagd van 1 naar 0,5 procent. Maar vanwege de forse depreciatie van de Canadese dollar is de Bank of Canada huiverig het monetaire beleid verder te verruimen. Sterker nog, woensdag verraste de centrale bank door het monetaire beleid niet verder te verruimen.

Gouverneur Stephen Poloz gaf tijdens de persconferentie naar aanleiding van het rentebesluit het stokje door aan de kersverse en piepjonge premier Justin Trudeau, die met fiscale in plaats van monetaire stimulering de Canadese economie wil beschermen tegen een recessie.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

In april zal Trudeau zijn eerste begroting presenteren. De vraag is hoe hoog het begrotingstekort zal zijn. Vorig jaar had Canada een overheidstekort van waarschijnlijk 1,7 procent van het bbp en een staatschuld van 90 procent van het bbp. Een oud-gouverneur van de Bank of Canada heeft gezegd dat het tekort 40 miljard Canadese dollar moet bedragen. Dat zou overeenkomen met ongeveer 2 procent van het bbp, marginaal hoger dan het tekort in 2015. Van fiscale stimulering zouden we in dat geval niet echt kunnen spreken.

5. Het Taiwanese Hon Hai Precision Industry, beter bekend als Foxconn, wil naar verluidt de noodlijdende Japanse elektronicaproducent Sharp overnemen. Volgens The Wall Street Journal zou Foxconn, Apples belangrijkste toeleverancier, 600 miljard yen (4,7 miljard euro) over hebben voor Sharp. Met Sharp gaat het op zijn zachtst gezegd niet al te best. De afgelopen jaren heeft Sharp, ooit hofleverancier van Apple, drie bailouts gekregen van zijn schuldeisers.

6. Ahold is een van de uitblinkers op het Damrak nadat de grootgrutter – met dank aan Draghi – een forse omzetsprong bekendmaakte. In het vierde kwartaal steeg de omzet met 21 procent naar 9,8 miljard euro. Exclusief valuta-effecten bedroeg de groei krap 12 procent. Als we de cijfers schonen van kalender-effecten, winkelopeningen- en sluitingen en overnames, bedroeg de groei een beter dan verwachte 1,6 procent. Ahold zei dat de operationele marge in het vierde kwartaal steeg.

7. Een beurs in het nauw maakt rare sprongen. Aan het einde van de ochtend stond de AEX krap een procent hoger op net geen 400 punten. Daarmee staat de AEX op een voorlopig verlies van 1 procent (voorlopig jaarverlies van 10 procent) in deze wilde beursweek die gedomineerd wordt door zorgen over economische groei en de crash in grondstoffenprijzen. De volatiliteit in Europese aandelen is inmiddels de paniekniveaus van augustus aan het naderen, toen China begon met het devalueren van de yuan. 

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl